A NASA Spitzer nevű űrtávcsővel felfedezett egy Földhöz hasonló bolygókkal teli naprendszert. Ezt később a Kepler nevű űrtávcső is alátámasztotta képekkel. Mindegyik bolygón adottak a feltételek ahhoz, hogy legyen rajta élet és az élethez szükséges alkotó elem pl: víz, három bolygó pedig lakhatónak tűnik, a csillagtól való távolságuk se nem túl nagy, se nem túl kicsi, ezeken a hőmérséklet, és úgy általában a körülmények hasonlóak a Földéhez, ezért ezeken alakulhat ki a legnagyobb valószínűséggel élet. A felfedezésről a kutatók a Nature magazinban számoltak be. A rendszer tőlünk körülbelül 40 fényévnyire van, ami csillagászati értelemben egész közelinek számít. A közepén lévő TRAPPIST-1 nevű csillag a mi Napunkhoz képest sokkal gyengébb, kisebb fény- és hő hatású, úgynevezett ultra hűvös törpecsillag. A rendszerben az az egyik legérdekesebb, hogy mind a hét hasonló bolygó nagyon közel esik egymáshoz.

 

A NASA kutatói nagyon belelkesedtek a felfedezéstől, főleg azért, mert most nagyobb erővel folytathatják a TRAPPIST1-rendszer vizsgálatát, mostantól az oxigén és a metán, és más gázok nyomai után kutatnak, hogy ezek alapján ki tudják következtetni, milyen az egyes bolygók felszíne.

Thomas Zurichen a NASA washingtoni központjának egyik vezetője véleménye, hogy ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet a Földön kívüli élet megtalálásában. Megválaszolni azt, hogy egyedül vagyunk-e az egyik legfontosabb tudományos kérdés, és megtalálni három egymáshoz ilyen közel lévő lakható bolygót kiemelkedő lépés ebben a munkában.