A Messier 6 röviden M6 vagy NGC 6405 alias Pillangó-halmaz, nyílthalmaz a Skorpió csillagképben. A halmaz legfényesebb csillaga a BM Scorpii HD 160371, ami egy sárga vagy narancssárga félszabályosan változó szuperóriás, fényessége 5,5 és 7,0 magnitúdó között változik. Ez a váltakozás okozza, hogy a halmaz összfényessége jelentősen váltakozik. A halmaz Trumpler osztályát többféleképpen határozták meg:

II,3,m (Trumpler)

III,2,p (Sky Catalogue 2000)

II,3,r (Götz and Archinal/Hynes)

Az M6 nyolcvannál több csillagból álló nyílthalmaz.

Néhány feltételezés szerint már Ptolemaiosz is megfigyelte a halmazt. Az első csillagász, aki biztosan észlelte a Messier 6-ot, Giovanni Battista Hodierna olasz csillagász volt, még 1654 előtt, de feljegyzései az 1980-as évek előtt nem váltak általánosan ismertté. Philippe Loys de Chéseaux francia csillagász függetlenül találta meg 1745-46-ban, majd Lacaille abbé francia csillagász 1751-52-ben katalogizálta. Végül Charles Messier 1764. május 23-án adott neki saját katalógusszámot.

Az összes Messier objektum közül a Messier 6 fekszik a legkisebb szögtávolságra a Tejútrendszerünk középpontjától. Messier leírása szerint az objektum szabad szemmel is látható, ekkor ködnek tűnik, de már a legegyszerűbb távcsövek segítségével is különálló csillagok figyelhetőek meg benne. A halmaz helyét Messier katalógusa úgy definiálja, hogy a Nyilas íja és a Skorpió farka között lehet megfigyelni.